Hypotheekvormen

In plaats van maar één hypotheekvorm bestaan er verschillende. De bekendste hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Deze zijn het populairst omdat je hiermee in aanmerking komt voor volledige renteaftrek bij de belasting. Daarnaast bestaat er ook een aflossingsvrije hypotheek, een bankspaarhypotheek, beleggingshypotheek, opeethypotheek of familiehypotheek.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm in Nederland. Bij deze hypotheek betaal je elke maand bruto hetzelfde bedrag waarmee je je hypotheek gedurende de looptijd aflost. In het begin van je aflossingsperiode betaal je een relatief hoog bedrag, maar is je rente laag. Zo profiteer je van de belastingmogelijkheden, maar blijft je schuld de eerste jaren hoger.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek los je gelijkmatig af. Je lost gedurende de looptijd van je hypotheek elke maand hetzelfde bedrag af. Je rente wordt hierdoor elke maand lager. Zo is je lineaire hypotheek in het begin iets duurder, maar wordt hij naar verloop van tijd steeds goedkoper. Kies je voor een looptijd van dertig jaar? Dan verschilt de keuze voor een lineaire- of een annuïteitenhypotheek door de inflatie over al die jaren niet zoveel van elkaar. 

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Je betaalt bij deze hypotheekvorm alleen rente, geen aflossing. Een aflossingsvrije hypotheek wordt door veel mensen afgesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm. Je krijgt geen renteaftrek over nieuwe aflossingsvrije hypotheken.

Beleggingshypotheek en Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek en beleggingshypotheek zijn min of meer vergelijkbaar. Het is een hypotheekvorm die vooral vroeger veel werd afgesloten. Het aflossingsbedrag van de hypotheek wordt op een losse bankrekening bij elkaar gespaard. De rente op je spaarrekening is ook de hypotheekrente. Ook bij een beleggingshypotheek spaar je het aflossingsbedrag bij elkaar, maar in dit geval gebeurt dit via aandelen, obligaties of andere beleggingen. Deze vorm is risicovol maar kan ook gunstig uitpakken. Een voordeel van deze vormen is dat je profiteert van maximale hypotheekrenteaftrek. Tussentijds los je niet af. Om fiscaal je rente te mogen verrekenen is aflossen voor nieuwe hypotheken verplicht, dus spaar- en beleggingshypotheken komen weinig meer voor.

Opeethypotheek

Een opeethypotheek is een hypotheek die je neemt op de overwaarde van je huis, het verschil tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Voor veel mensen geldt dit richting hun pensioen. Hiermee eet je je huis dus figuurlijk op. Het voordeel van een opeethypotheek is dat je bijna geen vaste lasten hebt. Wel zit je vermogen vast in je woning, waardoor je moet verhuizen om over je vermogen te kunnen beschikken. Als alternatief kun je opnieuw een lening nemen, zodat je met een deel van die lening kunt doen wat je wilt terwijl je met het andere deel de rente betaalt. Verkoop je je huis? Dan los je je lening af.

Familiehypotheek

Als starter kun je vast wel wat hulp gebruiken bij de koop van je eerste woning. Je familie kan je een deel van de koopsom lenen of schenken, waardoor jij een vliegende start maakt. De familiehypotheek is een verzamelnaam voor hypotheken met deze leen- en schenkconstructie. Zo krijg jij als starter een aanvulling op je lening en krijgt het toeschietende familielid een welkome rente op het spaargeld.

Verhuurhypotheek
Bij een normale hypotheek mag je je woning niet kopen en vervolgens verhuren. Met een verhuurhypotheek of investeringshypotheek mag dit wel. Dit kan gunstig zijn als investeringsproject, vandaar de naam investeringshypotheek, maar is wel duurder dan de regulieren hypotheken.

Kom met ons in contact om de mogelijkheden te bespreken.