Woonhuisverzekering | Opstalverzekering

Als je een opstalverzekering afsluit, dan verzeker je je tegen schade aan je huis. De verzekering heet daarom ook wel de woonhuisverzekering. Schade aan je huis kan bijvoorbeeld ontstaan door een brand, inbraak of lekkage. De bedragen om deze schades op te lossen lopen al snel op.

Wat valt binnen de dekking van een opstalverzekering?

De opstalverzekering geldt voor alle schade die kan ontstaan aan je woning. Bij je woning horen vanzelfsprekend ook zaken als je badkamer, keuken, vaste vloeren. Alles wat dus vast in je woning hoort. Ook je schuur, ruiten en tuin worden vaak meeverzekerd in je opstalverzekering. Losse onderdelen ín je woning, zoals je meubels, gordijnen en losse vloeren vallen binnen je inboedelverzekering. Dat is dus een aparte verzekering.

Wanneer ben je onderverzekerd?

Met je opstalverzekering verzeker je je huis voor een bepaalde waarde. Is je huis €300.000 waard? Dan moet er ook voor €300.000 verzekerd worden. Veel opstalverzekeringen bieden een garantie tegen onderverzekering. Maar niet allemaal. Als je een opstalverzekering zonder garantie tegen onderverzekering hebt, zorg dan zelf voor voldoende dekking. Is je huis voor een lager bedrag verzekerd, dan krijg je bij schade ook een lagere vergoeding. Onderverzekering kan het geval zijn na een flinke verbouwing. Vóór die verbouwing was je huis €250.000 waard en dat bedrag staat op je polisblad. Door je verbouwing is je huis €300.000 waard. Bij schade keert je verzekering dat verschil in waarde niet uit.

Verschil opstalverzekering en inboedelverzekering

Vaste onderdelen van je woning vallen onder je woonhuis- of opstalverzekering, maar losse zaken, zoals spullen die je mee zou nemen met een verhuizing, vallen onder je inboedelverzekering. Stel: een lekkage in het dak zorgt voor schade. De schade aan je dak, je muren en je vaste houten vloer claim je bij je opstalverzekering. De laptop die toevallig onder de lekkage stond en de gordijnen die beschadigd raakten, claim je bij je inboedelverzekering. Het is slim om deze twee verzekeringen bij een en dezelfde verzekeraar onder de brengen. Zo ontstaat er nooit discussie bij schade.

Kom met ons in contact om de mogelijkheden te bespreken.